Flytt av sidor till PHP 8.1

Avklarat

2022-11-07: Just nu pågår en flytt av samtliga kunders webbsidor från UNIX-plattformen med PHP version 7.4 till version 8.1.
Detta för att version 7.4 når sitt slutdatum den 28:e november och kommer efter det ej att erbjudas i vår kundzon. Detta av säkerhetsskäl för dig som kund.
Om din webbsida är flyttad till PHP 8.1 och nu inte fungerar bör du i första hand felsöka denna själv och uppdatera de funktioner på sidan som ej fungerar i nyare PHP-versioner.
Vänligen notera också att Loopias support inte uppdaterar kunders sidor utan detta behöver man som sidoägare ombesörja själv.


Du kan läsa mer om förändringen här

WordPress:
Om din WordPress-sida visar ett felmeddelande eller bara är helt vit bör du först aktivera felmeddelanden på sidan. Se denna guide
I samband med att du aktiverar felmeddelanden i din WP Config bör du också om du har ett cache-plugin på din sida deaktivera detta genom att hitta raden  define (’WP_CACHE’, true);  define(’WP_CACHE’, false);
I felmeddelandet som förhoppningsvis sen kommer upp när du laddar om sidan kan du se vilket plugin eller om det är temat som är orsak till att sidan kraschar.
Logga nu in i din Loopia Kundzon och välj återigen PHP 7.4 för din sida. När den återigen fungerar så loggar du in och uppdaterar WordPress (till version 6.1) samtliga tillägg och temat.
Om det tillägg eller tema som får sidan att krascha och det ej finns en uppdatering bör tillägget/tilläggen deaktiveras och bytas ut. Temat bör bytas ut direkt.
Notera att du endast kan använda PHP 7.4 fram till den 28:e november. Det är alltså inte en slutlig lösning att skifta till PHP 7.4 igen utan detta är enbart för att komma åt sidan och kunna uppdatera den.

Joomla/Opencart/Andra CMS:

Aktivera felmeddelanden på sin sida genom att lägga till dessa rader i sidans .htaccess-fil
Här ser du sen vilken modul/tema etc som orsakar felet.

Joomla kräver version 3.8.11 eller nyare för att fungera med PHP 8.0 eller nyare.
Vi rekommenderar dock att du direkt uppdaterar till Joomla 4
Se även denna guide om Joomla 4

Opencart kräver version 4.0 för att fungera med PHP 8.
Vi rekommenderar att du direkt uppdaterar sin OpenCart till senaste versionen 4.0.1.1

Prestashop kräver version 8 för att fungera med PHP 8.0/8.1. Denna version är dock ännu inte officiellt släppt varav du som ägare av en sida byggd i Prestashop bör avvakta eller fundera på att skifta till WordPress/WooCommerce för en mer framtidssäker plattform.

Vänligen notera också att Loopias support inte uppdaterar kunders sidor utan detta behöver man som sidoägare ombesörja själv. 
Loopia har ett stort antal webb-byrårer anslutna som partners och dessa kan mot en kostnad hjälpa er med att bygga om/uppdatera er sida för att den ska klara av nyare PHP-versioner.
Kontakta oss då på partner@loopia.se för vidare kontakt med våra partners.

Publicerat den

Vi finns här för dig - varje dag

Om du behöver hjälp finns vår prisvinnande support tillgänglig alla dagar, året runt, for att svara på frågor via telefon, e-post, chatt och sociala medier.

Kontakta oss