Category Archives: Information

Underhåll av webbserver

Avklarat

2017-11-30 13:08 Just nu pågår ett underhåll på webbserver s639 vilket kan innebära att webbsidor som använder den servern tidvis kan vara svåra att nå. Tekniker arbetar för att kunna slutföra underhållet så snart som möjligt.

2017-11-30 13:08 Maintenance is currently performed on web server s639. This might cause sites using that server difficult to reach. Technicians is working to finish the maintenance as fast as possible.

Underhållet är slutfört.

Underhåll .se-domäner

Avklarat

Tisdagen den 15:e maj kommer det att ske ett underhåll för .se-domänen. Detta påverkar också ändringar/registrering av .eu domäner under tidsperioden.
Underhållet planeras pågå mellan 21:00 och 02:00. Under denna period kan beställningar inte genomföras och inte heller ändringar för dessa toppdomäner att göras. Beställningar kommer dock att genomföras efter det att underhållet är avslutat.

 

Driftstörning webserver s73

Avklarat

2012-05-10 13:55: Vi upplever för närvarande en störning på webservern s73. Tekniker felsöker.

2012-05-10 14:00: Störningen avhjälpt.

Vi ber om ursäkt

Avklarat

Vi vill be om ursäkt för den situation som är och har varit gällande e-posten. Orsaken till detta är att det gamla e-postsystemet är överbelastat och en av anledningarna till att vi gjort en stor investering i ett helt nytt system med betydligt större kapacitet.

Flytten påbörjades förra helgen och vi har sedan dess kontinuerligt flyttat kunder.

Varje kund som flyttas är dubbel glädje då kunden kommer till ett stabilare och snabbare system samtidigt som det gamla systemet får lägre last.

Flytten pågår löpande i bakgrunden dygnet runt men för att öka takten avsevärt kommer vi stänga av tillgången till systemet (IMAP och POP3) kommande nätter mellan kl 01:00 och kl 05:00. Under denna tid kan du som kund inte uppdatera din inkorg. All e-post som inkommer under denna tid köas upp och levereras när systemet slås på igen. Att stänga av tillgången till systemet sänker lasten och ökar flyttakten med ca 30 gånger. Vi beräknar att alla kunder ska vara flyttade till det nya systemet under sommaren men majoriteten kommer ha tillgång till det nya systemet tidigare än så.

Vi är ledsna att detta drabbar er kunder men vi garanterar er att vi gör allt vi kan för att lösa det så fort som möjligt. Alla tillgängliga resurser jobbar dygnet runt med detta då vi givetvis tar detta på största allvar.

UPPDATERING 2012-05-05 00:41: Då det inkommit frågor om varför POP3 och IMAP är avstängt innan 01:00 så hänvisar vi till inlägget nedan. Det kan tyckas att informationen är otydlig, men det som gäller är det som postats i inlägget nedan. Texten ovan gäller situationen i sin helhet.

För att bli klara så snart som möjligt med migreringen av eposten så har vi beslutat att ha tre extra långa servicefönster

fredag 2012-05-04 23:00 till lördag 2012-05-05 08:00
lördag 2012-05-05 23:00 till söndag 2012-05-06 08:00
söndag 2012-05-06 23:00 till måndag 2012-05-07 05:00

Vi förstår att detta orsakar problem för vissa kunder, och det är beklagligt, men det innebär också att en stor del av det totala arbetet kan klaras av på tidpunkter då epostsystemet har relativt låg användandegrad. Om mer arbete behövs under kommande vardagar så är vår målsättning att sköta det mellan 01:00 och 05:00 under dessa vardagar.

E-postsystemet – Driftstoppet vecka 49

Avklarat
  •  Första indikationerna kom på måndagen den 5/12 vid lunchtid då en av delarna i e-postsystemet fick lägre prestanda. E-posten fungerade men e-post levererades inte till kunderna i samma takt som normalt.
  •  På tisdagsmorgonen startade vi ett underhåll på systemet där delen med låg prestanda skulle få nya reservdelar. Bytet gick bra och allt såg ut som det skulle.
  • När delen skulle startas om uppstod dock ett nytt fel som ledde till att delen låste sig.
  • För att så snabbt som möjligt lösa detta tar vi in experthjälp från våra leverantörer som vi arbetar tillsammans med. Allt fokus låg på att få tillbaka normal kapacitet.
  • Systemet fungerade igen på tisdagen innan lunch men med nedsatt kapacitet. De kunder som låg på den drabbade delen upplevde större störningar än övriga kunder.
  • På tisdagskvällen låste sig samma del igen till följd av att hela systemet påverkades. Man konstaterar att delen gått sönder och att den måste bytas ut.
  • Arbetet med att byta ut den felande delen tar längre tid än planerat och pågår hela natten mot onsdagen.
  • Hela systemet startade på onsdagskvällen och fungerar som det ska för alla kunder.
  • Systemet har fungerat som det ska för alla kunder sedan onsdagen den 7/12 och detta driftstopp anses nu vara avklarat.
  • De som legat på den felande delen saknar dock gammal e-post i sina inkorgar. Alla kunder som ligger på den delen har fått ett e-postmeddelande i sin inkorg och arbetet med backupen pågår. Mer information kring detta separata ärende finns nedan under E-postsystemet – Backup.

Vi ber om ursäkt för denna nedtid i tjänsten. Vi tar detta på fullaste allvar och kommer arbeta både kort-och långsiktigt för att undvika att detta sker igen. Bland annat kommer vi inom kort lansera ett helt nytt paket med Microsoft Office 365 där t.ex. e-postplattformen Microsoft Exchange ingår.

Vi tar även åt oss av den kritik vi fått gällande kommunikation och kommer att gå igenom och förbättra våra rutiner.

Inlägg publicerat av Jimmie Eriksson.